Valkoinen tiikeri - Aravind Adiga

Lukuvinkki:
Valkoinen tiikeri kertoo kirjemuodossa köyhän intialaisen, Balram Halwain, taivalluksesta parempaa elämää kohti. Ankeista olosuhteista huolimatta Balram päätyy autokuskiksi, eli Intiassa arvostettuun asemaan. Kirjan edetessä hän erkaantuu suvustaan, mitä pidetään itsekkäänä ja julmana.
Kirjassa ilmenee erinomaisesti Intian varallisuuden ääripäät. Varakkuus käy ilmi Balramin ollessa kuskina rikkaalle perheelle. Vahvan kontrastin rikkaaseen perheeseen tuo Balramin köyhyys kuskina. Romaani on erittäin monitulkintainen ja täynnä symboliikkaa.
Adiga haastaa teoksellaan lukijaa pohtimaan kasvavaa varallisuusjakaumaa ja Intian kulunutta kastijakoa mielenkiintoisella ja humoristisella tavalla. Valkoinen tiikeri on oivaltava ja uusia näkökulmia tarjoava teos.
Valitse yksi kirjan henkilöistä. Mieti hänen käyttäytymistään kirjan eri vaiheissa. Pohdi, olisitko itse käyttäytynyt samalla vai eri tavalla. Entä mitä olisit tuntenut, jos sinulle olisi käynyt kuin kirjan henkilölle?
Pinky Madam on Balramin palkkaaman perheen erään poijan vaimo. Pinky Madam on amerikkalainen, eikä siedä Intiaa. Hänestä huokuu ylimielisyys ja tyytymättömyys. Pinky Madam valittaa jatkuvasti yksinäisyyttään ja kuluttaa aikaansa biletykseen ja shoppailuun. Eräänä bileiltana Pinky Madamin ollessa humalassa hän vaatii Balramia antamaan hänen ajaa autoa. Tottelevaisena kuskina Balram suo tämän, vaikkakin vastahakoisesti. Pinky Madam ajaa pimeässä alkoholin vaikutuksen alaisena ja päätyy ajamaan lapsen päälle. Syypäänä murhasta Pinky Madam jatkaa matkaansa sanomatta sanaakaan. Lopulta hän jättää miehensä ja Intian.
On ymmärrettävää, että asuminen kaukana kotimaasta on aikoinaan raskasta. Toisaalta mietin, miksi Pinky Madam edes meni naimisiin kiireisen intialaisen miehen kanssa. Ehkä avioliitto oli rahan motivoima. Joka tapauksessa Pinky Madamin välinpitämättömyys ärsytti minua jatkuvasti.
Materialistinen Pinky Madam ei ole minulle olenkaan samaistuttava henkilö. Jos olisin niin yksinäinen ja tyytymätön valitsemaani elämääni, tekisin asialle jotakin enkä valittaisi siitä loputtomiin. Vaikka Pinky Madam lopulta lähtee takaisin Amerikkaan, lukijalle jää tulkinnan varaan, miksi hän lähti. Uskon, että osasyy on hänen vilpitön onnettomuus mutta selvänä tekijänä on syyllisyys lapsen murhasta. On hankala kuvitella itseni Pinky Madamin tilanteessa päälleajamisen tapahduttua, sillä en usko, että ikinä joutuisin vastuuttomuuteni seurauksena tämän kaltaiseen tilanteeseen. Jos onnettomuus kuitenkin tapahtuisi, kantaisin vastuun siitä. On pelkurimaista ja rikos juosta pakoon näinkin vakavaa onnettomuutta.