Ekstremismi -J.M. Berger

07.12.2019

Lukuvinkki:

Ekstremismi on tietokirja, joka avaa ääriliikkeiden historiaa, muodostumista, sekä tulevaisuutta. Kirja on hyvin ohut ja nopealukuinen hankalasta sanastosta huolimatta. Kirjan takaosassa on sanasto, josta pystyi helposti tarkistamaan, mitä tietyt termit tarkoittivat.

Suosittelne kirjaa etenkin heille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta, yhteiskunnasta, psykologiasta ja/tai uskonnosta. Totta kai toivoisin, että jokainen ihminen lukisi tämän kirjan, mutta erityisesti yllämainittu kohderyhmä.

Henkilökohtaisesti minua puudutti kirjan ensimmäiset kappaleet, sillä ne keskittyivät historiaan ennen ajanlaskua. Muuten kirja oli mielenkiintoinen!

Kirjasta:

Jos haluat mahdollisesti lukea kirjan tai olet herkkä politiikan suhteen suosittelen, että jätät seuraavan teksin lukematta

Etenkin lähiaikoiha olen alkanut olla huolissani maailmamme menosta. Saamme uutisia liki päivittäin Lähi-idän sodasta tai jossain tapahtuneesta terrori-iskusta. 

Bergerin kirjassa tulee keskeiset käsitteet "sisäryhmä" ja "ulkoryhmä", jotka yksinkertaisesti tarkoittavat ääriliikeen kannattajia ja päinvastoin ulkopuolisia. Kun yksilö tutustuu ääriliikkeeseen, hän on usein saanut kipinän siihen huonosta kokemuksesta ulkoryhmän kanssa. Takaisin esimerkkiini äärioikeistolaisesta puolueesta ja terrorijärjestöstä, voidaan päätellä Bergerin tietokirjan mukaan, että liikkeet ovat saavat alkunsa näin:

  1. Yksilö on kokenut vääryyttä ja syrjintää esimerkiksi uskonnostaan, joten hän on alkanut kääntymään ulkopuolisia vastaan.
  2. Hän jakaa omaa kokemustaan ja etsii liittolaisia, jotka ovat myös kokeneet syrjintää. Sisäryhmä kasvaa ja heidän ideologia vahvistuu.
  3. Kun sisäryhmä on tarpeeksi iso, järjstöläiset lietsovat terroria esim. muilutuksilla.
  4. Ulkoryhmässä olevat ihmiset kokevat vääryyttä sisäryhmän toimesta, joten he alkavat kääntyä heitä vastaan.
  5. Vääryyttä kokeneet ihmiset jakavat kokemustaan ja kasvattavat omaa liittoaan.

-> Tadaa! Kaksi sisäryhmää, jotka ovat vahvasti toisiaan vastaan, ovat muodostuneet.

Kaava vaikuttaa niin yksinkertaiselta ja loogiselta, mutta vain harva liittolainen itse huomaa joutuneensa tähän oravanpyörään.

J.M Berger mainitsee, että hän kirjoitti kirjan selventääksen eksremistisien liikkeiden määritelmää. Hän kertoo, että nykyään päättäjät puhuvat ääriliikkeistä ja niiden pysäyttämisestä tietämättä, mitä käsitteitä käyttävät. Tämä oli minusta erittäin mielenkiintoista, sillä se on täysin totta, vaikka ei alussa itse tajuisikaan. 

Kirjan lopussa mainitaan, että ekstremistisiä liikkeitä on aina ollut ja tulee olemaan, mutta se, mikä määrittää liikkeiden vahvuuden on meidän käsissämme. Jos tunnistamme ekstremismiä ja katsomme tilannetta objektiivisesti, on mahdollista, että sisäryhmät pysyvät vain pieninä ja uhattomina.

Miksi luin kirjan?

Helsingin Sanomat julkaisi esseen "Natsin ja jihadistin päässä jyllää sama tarina" (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006254958.html 29.9) perustuen J.M. Bergerin Ekstremismiin. Teksti oli erittäin mielenkiintoinen, mikä herätti innostuksen lukea kirjan.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita